Varlık barışına ‘Gezi’ uzatması

steponline 26 Temmuz 2013 0

Yurtdışındaki Türklerin 130 milyar dolarını Türkiye’ye getirmeleri için çıkarılan varlık barışı 31 Temmuz’da sona eriyor. Ancak Yurtdışından paralarını getirmek isteyenlerin Gezi olaylarından olumsuz etkilendiği ifade ediliyor. Bunun için de barışın 31 Ekim’e kadar uzatılması gündemde.


Yurtdışındaki Türkler’in paralarını getirmesi için çıkarılan varlık barışında yeni uzatma gündemde. Varlık barışı yasası çıktıktan sonra yurtdışından paralarını getirmek isteyenler için 31 Temmuz’a kadar süre verilmişti. Bu süre önümüzdeki hafta çarşamba günü doluyor. Gezi olaylarından sonra yurtdışından paralarını getirmek isteyenlerin olumsuz etkilendiği bu nedenle paralarını getirmediği ifade ediliyor. Bakanlar Kurulu’nun süreyi 3 ay uzatma yetkisi var. Kurul süreyi uzatırsa yurtdışındaki paralar 31 Ekim 2013’e kadar getirilebilecek. Aynı şekilde yüzde 2’lik verginin ödenmesi de ötelenmiş olacak. Eğer uzatılmazsa verginin de ağustos sonunda ödenmesi gerekiyor.

YETKİ YASADA VAR

6486 sayılı yasanın 13’ncü maddesinde varlık barışına ilişkin düzenleme yer alıyor. Yasada, “Bu maddede yer alan bildirim ve beyan sürelerini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir” ifadesi Bakanlar Kurulu’na süreyi uzatma yetkisi veriyor. Süre uzatılırsa yurtdışından getirilen paralar için ödenen yüzde 2’lik verginin ödeme süresi otomatik uzayacak. Bakanlar Kurulu süreyi 31 Ekim olarak belirlerse vergi için de süre 30 Kasım olacak.

KANAAT VERİCİ BELGE ŞART

Varlık barışı kapsamında para, altın, döviz, menkul kıymet, diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar beyan edilebilecek. Yasaya göre varlıkların yurtdışında olduğunun kanıtlanması gerekiyor. Bunun için de kanaat verici belge isteniyor. Kanaat verici belge: “Devlet tarafından veya Devlet güvencesinde tutulan kayıt ve sicilleri; banka, banker, aracı kurumlar ve benzeri mali kurumlar ile posta idaresi, noter gibi kurum ve kuruluşların kayıt ve belgelerini, 213 sayılı Kanunun İkinci Kitabının Üçüncü kısmındakiw belgeler ve muadili belgeler ile bilgi değişiminde bulunulan yabancı ülkelerde yetkili makamlardan alınarak mahallindeki Türk elçilik ya da konsoloslukları, yoksa ilgili ülkenin Türk menfaatini koruyan aynı nitelikteki temsilcilerince tasdik olunan belgeleri ifade eder” diye tanımlanıyor.‘Gezi’ eylemleri masadan kaldırttıVarlık Barışı’ndan yararlanmak isteyenlerin önemli bir kısmının ‘Gezi Parkı’ eylemleri öncesinde, parasını Türkiye’ye getirerek, burada tutmayı planladığını söyleyen sektör temsilcileri, artık bu durumun değiştiğini belirtmişti. Bu konuda görüş veren ancak adının açıklanmasını istemeyen bir aracı kurum yöneticisi, “Bizim görüştüğümüz çok sayıda yatırımcı düzenlemenin başladığı ilk günlerde parasını burada tutmayı planlarken, şimdi tedirgin oldu ve bundan vazgeçti. Parasını başta ABD tahvili olmak üzere, dışarıda hazine bonosunda tutan büyük bir yatırımcı kesimi var. Bunların bir kısmı, Varlık Barışı’ını bir fırsat bilerek, parasını en azından getirip kaydettirmek istiyor. Ancak bu yatırımcılar son günlerde bize, paralarını Türkiye’de tutmayı istemediklerini, yüzde 2
vergisini ödeyerek yine yurtdışına çıkarmayı istediklerini söylüyor” dedi. Gezi olayları öncesi iki işadamının varlık barışı için  görüştüklerini kaydeden bir aracı kurum yetkilisi de, “Olayların ardından bu iki işadamı görüşmeleri sonlandırdı. Epey büyük bir meblağ getirmeyi planlıyorlardı” dedi. Deloitte: 100 milyar gelirDELOITTE Türkiye Vergi Hizmetleri Şirketi Ortağı Serdar Aksoy, Türkiye’de uygulanan en son varlık barışı ile yaklaşık 48 milyar liralık kaynağın beyan edildiğini hatırlatarak, bu yıl uygulamaya konulan ve yurt dışındaki kaynağın ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan yeni varlık barışında ise beyan edilecek rakamın 100 milyar liraya kadar çıkabileceğini söyledi.  

Kaynak : hurriyet.com.tr

Leave A Response »