TÜBİTAK Destekli Girişim ile Navigasyonda Yerli Devrim!

steponline 12 Mayıs 2013 0
TÜBİTAK Destekli Girişim ile Navigasyonda Yerli Devrim!

TÜBİTAK desteğiyle Türkiye’nin ilk yerli navigasyonu geliştirildi. Üstün özelliklere sahip yerli navigasyon, yol tarifinin yanı sıra araç takip sistemi olarak da kullanılıyor. Kurumların büyük ilgi gösterdiği navigasyon, yaya ve araçlar için yeni ve özel kullanım seçenekleri sunuyor.

Yolbil Firması, “Yeni Nesil Yolbil Projesi” ile navigasyon yazılımlarıyla yurt dışına aktarılan kaynakların yurt içinde kalmasını sağlamak ve daha önce denenmemiş bir alt yapı ile kurumsal çözümler de sunabilmek için başladığı çalışmalarda Türkiye’nin ilk yerli navigasyon kütüphanesini geliştirdi. Bu kütüphane günlük olarak kullanılacak standart yol navigasyonundan, “körcül” desteği bulunan görme engelliler için navigasyona ve kurumsal çözüm üretebilen altyapıya kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Navisgasyonda yerli devrim başlatan “Yeni Nesil Yolbil Bağlı Navigasyon Motorunun Geliştirilmesi” projesine TÜBİTAK tarafından TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında şimdiye kadar yaklaşık 150 bin TL destek verildi. TÜBİTAK destekli projenin yürütücüsü Emrah Yılmaz daha önceden “YolBil” adlı bir navigasyon çalışması yaptıklarını ancak bunun yeni gelişen akıllı telefon sektörü için yeniden yazılması gerektiği için TÜBİTAK desteğiyle tüm uygulamalarda kullanılabilir bir navigasyon kütüphanesi geliştirdiklerini söyledi. Amaçlarının yurt dışına aktarılan kaynakların yurt içinde kalmasını sağlamak olduğunu ifade eden Yılmaz, sistemin sadece araçlar için yol navigasyonu olmadığını çeşitli amaçlar için kullanılabileceğini belirtti.

navigasyon_ana_0

Türkiye’nin Adres Tanımlama Yapısına Uygun

Yeni nesil YolBil projesinin mevcut navigasyona en büyük katkısının Türkiye’nin adres yapısına uygun olduğunu belirten Yılmaz, “Ülke olarak bizde adres kavramı tam olarak yerleşmemiş, genel adres kavramı var. Şu an kullanılan navigasyonlarda bir adresi net olarak yazmadan gitmeniz zor. Ama bizim geliştirdiğimiz Yolbil Türkiye’nin adres kavramına uygun. Biz adres verirken ‘Kuğulu Parkın aşağısı, ‘Heykelin arkası’ gibi tanımlamalar standart navigasyon sistemlerinde bulunmuyor. Yeni Nesil Yolbil sistemi ile standart adres arama alanlarına yazılan ‘Kuğulu Park, Heykel’ gibi noktalara adres arama kısmından ulaşılabiliyor” dedi.

Yerli Kurumsal Navigasyon

Navigasyon denilince sadece araçlarda kullanılan cihazın insanların aklına geldiğini söyleyen Yılmaz, kurumsal navigasyonun YolBil ile Türkiye’de kullanılmaya başlandığını belirtti. Yılmaz, şunları söyledi: “Kurumsal çözümler alanında YolBil projesi tek örnek. Her cihazda ekran boyutu ve nitelikler farketmeksizin çalışabilen bu kütüphane, kurumsal müşterilerin ihtiyaçlarını kısa sürelerde yüksek verimlilikle karşılamayı hedefleyerek geliştirildi. Yolbil sistemi, coğrafi bazlı saha personeli iş gücü yönetimi etrafında kurumsal çözümler sunuyor. Bu çözümler müşterinin tam ihtiyacı tespit edilerek proje kapsamında geliştirilen kütüphane sayesinde çok kısa zamanlarda ortaya çıkarılıyor. Şu an PTT ile çalışıyoruz aynı zamanda, mobese, elektrik, doğalgaz gibi altyapı firmaları ile de çalışıyoruz.  Sistemle saha çalışanlarının işleri navigasyon ile kolayca takip ediliyor. Saha ekibinin nerde olduğu iş yerine uzaklığının ne olduğu, sorunlu bölgeye en yakın ekibin nerde olduğu, işin ne zaman bittiği gibi konular takip edilebiliyor. Böylece merkezden rahatlıkla bütün işler takip edilirken daha verimli çalışılmış oluyor”

Yolbil Engellileri de Unutmadı

Yolbil’in engellilerin hayatını da kolaylaştıracağına vurgu yapan Yılmaz, “Yolbil, görme engelliler başta olmak üzere, işitme engellilere ve fiziksel engellilere de çözüm sağlayabiliyor. Görme engelliler YolBil ile hiçbir görsel niteliği bulunmayan, kendilerine etrafındaki alanların da tanıtıldığı körcül versiyon ile hizmet alırken, fiziksel engelliler kendilerine çizilen rotada hangi alanların erişimlerine kapalı olduğunu, hangi alanların kullanılabilir olduğunu rahatlıkla görebiliyor. Fiziksel engelli bir vatandaşımız telefonundan girerek en yakın hangi durakta engelli merdiveni olduğunu ya da en yakın hangi durağın kendisine daha rahat olduğunu anında görebiliyor” diye konuştu.

Kaynak:tübitak.gov.tr

Leave A Response »