2013 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na göre ilk kez tıp mühendisliği bölümü açıldı. Tarımsal genetik mühendisliği ve ulaştırma mühendisliği de bu yıldan itibaren öğrenci yetiştirecek.
ÖSYM’nin tercih döneminden önce adayları bilgilendirmek için 2013 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu yayınlamasının ardından, yeni meslek alanları da ortaya çıktı. Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarının açıklanmasından sonra 15-25 Temmuz arasında yapılacak tercihlerde bu yeni alanları adayların yazması mümkün. Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç ve Kültür Dershaneleri Rehberlik Genel Koordinatörü Salim Ünsal’ın, 2013-ÖSYS Kontenjanları Kılavuzu’nda yaptıkları inceleme sonucunda dikkat çeken bölümler şöyle:
TIP MÜHENDİSLİĞİ
– Bu yıl ilk kez açılan tıp mühendisliği bölümü Karabük Üniversitesi’nde açıldı. Tıp mühendisliği, tıp malzemelerinin üretimi konusunda eğitim verecek.
– Malzeme mühendisleri, makine mühendisleri, bilgisayar ve elektrik-elektronik mühendisleri disiplinlerarası bir çalışma yapacak.
– Bu bölümü tercih edecek adaylar, bir yıl İngilizce hazırlık olmak üzere 4 yıl eğitim alacaklar.
TARIMSAL GENETİK MÜHENDİSLİĞİ
– Niğde Üniversitesi’nde açılan bu bölümde, bitkilerin besleyici değerlerini yükseltmek ve verimlerini arttırmak için genetik yapıları üzerinde çalışılacak.
– Birçok biyoteknoloji şirketi, önümüzdeki yüzyılda daha çok tarımsal ürünü kapalı alanlara getirmek amacıyla, yeni doku kültürü için çalışıyor.
ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ
– Karabük, Yalova ve Beyşehir Üniversitelerinde açılacak.
– Ulaştırma planlaması ve modellemesi, trafik mühendisliği ve karayolu güvenliği, yol geotekniği ve üstyapısı, demiryolu mühendisliği gibi uzmanlaşma alanları olan inşaat mühendisliği dalı.
– Yurtdışındaki üniversitelerde hava ve deniz ulaştırması dalları da yaygın.
– Türkiye’deki en yaygın alanı yol üstyapısı.
– Büyükşehirlerdeki trafik sorunlarını çözmek için, trafik ve ulaşım planlama dalında daha çok ulaştırma mühendisi gerekiyor.
144 öğrenci alınacak
KARABÜK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Tıp Mühendisliği bölümüyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu yıl birinci öğretime 72, ikinci öğretime 72 olmak üzere MF-4 puanıyla 144 öğrenci alınacak. Bir yıl İngilizce hazırlık olmak üzere 4 yıl eğitim aldıktan sonra, ülkemizde bu alanda ihtiyaçları karşılayacak nitelikli birer tıp mühendisi olarak mezun olacaklar. Ortalama nüfus yaşının yükselmesi ve medikal alanındaki gelişmeler sonucu daha kaliteli bir yaşam beklentisi tıp mühendisliğini popüler hale getirdi. Bu bölümü okuyanlar mezun olduktan sonra hem tıp mühendisi hem de mühendisliğin diğer dallarını tercih edebiliyorlar. Tıp mühendisliği, öğrencilerinin mühendislik ilkelerini kullanmasını, tıbbi cihazları, biyo malzemeleri, teşhis ve tedavi aletlerini, tıp ve biyoloji alanında ihtiyaç olan diğer teknolojileri tasarlamayı, geliştirmeyi ve onları test etmeyi hedefliyor.”
Açıköğretimde 90 bin kontenjan düştü
BU yıl örgün eğitim programları kontenjanları arttı, açıköğretim kontenjanları düştü. Geçen yıl 17 bin 626 örgün programa 721 bin 906 kontenjan verilmişti. Bu yıl kılavuzdaki program sayısı 19 bin 129’a çıktı ve kontenjanlar da buna bağlı olarak 781 bin 584’e yükseldi. Açıköğretim programları için belirlenen kontenjanlarda ise yüzde 47,28’lik bir gerileme yaşandı. 191 bin 473 olan açıköğretim kontenjanı geçen yıl adaylar ilgi göstermediği için bu yılki kılavuzda 100 bin 949’a geriledi. Geçen yıl kontenjanı dolmasına ve puanları oluşmasına rağmen 68 lisans programının 2013 kılavuzunda puan ve sıralama bilgisi yok. Asıl kılavuzda bu bilgilerin de yer alması bekleniyor.
Kaynak : HurriyetKapmus.com / Gönül KOCA