AVM sayıları tartışılırken, küçük esnafın en büyük kaybı cirolarda yaşandı.
Bakkallar son 10 yılda yüzde 50 ciro kaybı ile karşı karşıya kaldı. Ciroları düşerken sayıları artan bakkalar şimdi de alkol satışına getirilen saat sınırlanmasından olumsuz etkilenecek.SON yıllarda artan alışveriş merkezi (AVM) sayılarının hızlı artışı en çok küçük esnafı zorluyor. Özellikle bakkallarda yaşanan ciro kaybı son 10 yılda yüzde 50 seviyelerine ulaştı. Cirolarda bu durum yaşanırken açılan bakkal sayısı ise kapananlardan biraz daha fazla. İstanbul Bakkallar Odası (İSTBAKO) Başkanı İsmail Keskin, bir bakkalın 10 yıl önce günde 400 ekmek sattığını, şimdi ise günde 40-50 ekmek satabildiğini ifade etti. Yaşanan ciro kaybına rağmen bakkal açmanın vatandaşa hâlâ cazip geldiğini dile getiren Keskin, “Açılan bakkal sayısı kapanandan daha fazla. Bunun yanında el değiştiren bakkal da çok. Ancak yaşanan ciro kaybı küçük esnafı zorluyor” dedi.
Büyük marketler ve bakkallar arasında yaşanan rekabet hakkında da bilgi veren İsmail Keskin, “Marketlerin düzenlediği kampanyalar bakkal esnafını bir hayli zorluyor. Türkiye’nin her noktasında mağazaları olduğu için üreticiden çok fazla ürün satın alabiliyorlar. Böylelikle ürünün maliyetini düşürebiliyorlar. Bu da bakkalları zor duruma düşürüyor. Bu ürünler için belirledikleri fiyat, toptancının bakkala sattığı fiyattan daha az oluyor” ifadesini kullandı.
ALKOL YASAĞI ETKİLEMEZ
Eylül’de yürürlüğe girecek alkollü içeceklerin 22:00 ile 06:00 saatleri arasında perakende satışının yasaklanmasıyla alkol satan bakkalların çok fazla etkilenmeyeceğini belirten Keskin, “Bu yasakla satışlarda çok büyük düşüş yaşanmaz. Satılacak alkol 10’a kadar satılır. Ancak en büyük korkumuz saat 22’den sonra müşterilerin alkol almak için baskı yapması. Mahalle bakkalları bu duruma karşı çıkarsa müşterisini kaybeder, karşı çıkmazsa ceza ile karşı karşıya kalabilir” dedi. Bakkal da toplu satın alma yapacak
BAKKALLARI bir araya getirebilmek için Oylum Marketler ve Bakkallar Derneği (OMARDER) adı altın bir dernek kurduklarını ifade eden OMARDER Başkanı Erol Şimşek, kurdukları derneğin 150 üyesi olduğunu söyledi. Şimşek, “Üyelerimizin alacakları ürünler için üretici firmalarla görüşmeler yapıyoruz. Marketlerle rekabet edebilme adına bu yolu seçtik. Üye sayımızın artması halinde toplu alınacak ürünleri depolayabilmek adına belediyeden yer isteyeceğiz. Bakkal işletmecileri de ürünlere buradan ulaşacak. Toplu alım yapıldığı için ürünlere marketler gibi düşük fiyattan ulaşabilecek.”
Kaynak : hurriyet.com.tr