Tren gitti onlar kaldı yadigar

steponline 20 Temmuz 2013 0

İstanbul’da geçen ay yenileme çalışmalarının başladığı Pendik-Söğütlüçeşme tren hattında yer alan ‘tarihi’ özelliğe sahip istasyonlarda da restorasyon çalışmaları başladı.


Tarihi dokunun korunacağını söyleyen yetkililer, İstasyonların ‘müze de olabileceğini, boş da kalabileceğini’ ifade ediyor.29 Ekim’de hayata geçecek Marmaray Projesi için geri sayım başlarken, hızlı trenler ve banliyo hatları için yenileme çalışmalarının başladığı Pendik-Söğütlüçeşme hattı 2 sene sonunda açılacak. Ana duraklara modern istasyon binaları yapılacak. Eski ve tarihi özelliğe sahip istasyon binalarının bazıları da restore edilerek koruma altına alınacak. ‘Tarihi’ özelliğe sahip bu binaların ne olarak kullanılacağına daha sonra karar verileceğini söyleyen Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yetkilileri, “Bu hat Anadolu Bağdat Demiryolu’nun başlangıç noktası. Bu hattaki bazı istasyonlar Haydarpaşa Gar’ından bile eski” diye konuştu.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Marmaray sonrası kullanım dışı kalacak bazı tarihi istasyonlar içinde gerekli işlevlendirme alternatiflerinin ve değerlendirme çalışmalarının devam ettiğini belirten TCDD yetkilileri,  “Restore edilen binalarda şu an için ne yapılacağı tam olarak belli değil. Ancak çalışmalarımız devam ediyor. Demiryolu işçilerine hizmet eden binalar olarak da, müze ya da sergi salonu olarak da kullanılabilir. Restore edilerek korunması da sağlanabilir. Ancak bu binaların ruhunu kaybetmesini istemeyiz. Bu binaların ne olacağı konusunda daha tam olarak karar verilmedi” dedi.

2 İSTASYONA 3 MİLYON LİRA

Bazı istasyonlarda restorasyon çalışmalarının yapıldığını ifade eden yetkililer, “Kızıltoprak ve Feneryolu istasyonlarının restorasyonları 2012 yılında yaklaşık 3 milyon lira karşılığında restore edildi. Erenköy, Suadiye, Bostancı ve Maltepe istasyonlarında restorasyonlar sürüyor ve 1.5 milyon liralık bütçe ayrıldı” dedi. Haydarpaşa Gar Binası ve müştemilatı binasının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin de İstanbul 5 nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylandığını belirten TCDD yetkilileri, işlemlerin yapılabilmesi için ihale süreci başladığını ifade etti. Yapılacak restorasyon proje ve yapım çalışmaları için 30 milyon lira ödenek tahsis edildiğini ifade eden yetkililer yapılacak bütün restorasyonların aslına uygun yapılmasına dikkat edildiğini vurguladı. Yenileme çalışması 19 Haziran’da kapatılan ve yenileme çalışmalarının başladığı hat ile ilgili Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Söğütlüçeşme’den Gebze’ye, Avrupa yakasında Kazlıçeşme’den Halkalı’ya kadar olan banliyo tren hatları da yenilecenek. Mevcut hat yenilecek, 3 hatta çıkarılacak. Hattın trafiğe kapatılması itibariyle başlayan çalışma kapsamında hat 2 yıl kadar kapalı kalacak” ifadelerini kullanmıştı.

İsviçre’de istasyonu taşıdılar İSVİÇRE’de eski bir tren durağı raylar üzerinde hareket ettirilerek yeni yerine taşındı. Yeni bir yeraltı istasyonu yeri açmak için taşınan Cenevre Banliyösü’nün durağı, 33 metrelik bir yolculuk gerçekleştirdi. 1887’de inşa edilen binanın taşınması 1.4 milyon dolara mal oldu.

Kaynak : hurriyet.com.tr

Leave A Response »