Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçen yıl 8-10 değişik kriz senaryosu üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Yazılı hale getirdik. Herkesin çekmecesine kondu. Dünya ekonomisiyle ilgili birşey olursa, her kurumun ne yapacağı belli” dedi.
Türkiye’nin ekonomik krizlerle ilgili farklı senaryolarda nasıl bir yol izleyeceği senaryolaştırılarak ‘milli güvenlik belgeleri’ gibi yazılı hale getirildi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçen yıl Finansal İstikrar Komitesi’nde, önümüzdeki dönemde nelerle karşılaşılabileceğine ilişkin senaryo analizleri yaptıklarını belirterek, “8-10 değişik senaryonun hepsini çalıştık. Tüm kurumlarımız bu senaryolar karşısında her biri ne yapar, nasıl tepki gösterir? Bunlar yazılı hale getirildi, aynı milli güvenlik belgeleri gibi. Bu yazılı belgeler herkesin çekmecesine, kasasına kondu. Olur da hani ani, bir gecede bir şey olursa dünya ekonomisiyle ilgili, sabaha hangi kurumumuzun ne yapacağı belli olsun diye. Dolayısıyla olanların hiçbiri sürpriz değil bizim için” dedi.
AYNI ÇİZGİ DEVAM EDECEK
NTV-CNBC-e’nin ortak yayınına katılarak, soruları yanıtlayan Ali Babacan, hafta sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan “ekonomi zirvesi”nde neler konuşulduğunun sorulması üzerine de, genel bir küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi değerlendirmesi yapıldığını söyledi. Babacan, “Bizim son 10.5 yıldır izlediğimiz bir çizgi, temel prensipler, ilkeler var. Nedir bunlar, mali disiplin… Mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz. Nedir diğeri? Merkez Bankamızın operasyonel bağımsızlığı, araç bağımsızlığı çerçevesinde yürüttüğü para politikaları. Üçüncü bir alan da yapısal reformlar” dedi.
FAİZLER NEDEN YÜKSELDİ
Yükselen faizlerin ve borsadaki kayıpların nedeninin sorulması üzerine de Babacan, piyasalardaki hareketliliğin temel sebebinin, tüm gelişmekte olan ülkeleri etkileyen küresel konjonktür olduğunu söyledi. Babacan, “Borsa tarafında ‘niye daha fazla etkilendik’in önemli bir cevabı, içimizdeki gelişmeler ve Türkiye’nin cari açığı olması. Bu iki konu bize özel ama etkinin önemli bölümü dışarıdan.”
Ali Babacan, “Tüm gelişmekte olan ülkelerin büyüme beklentileri aşağı revize edilirken, bizde de ufak bir revizyon olursa bu sürpriz olmamalı” dedi. SPK, ‘Gezi’yi inceliyor
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Gezi Parkı olaylarında sermaye hareketlerine ilişkin SPK’nın çalışmasının devam ettiğini, olayların yoğun olduğu dönemlerde piyasa oyuncuları ve yatırımcılar üzerinde bazı dezenformasyon çabalarının yapıldığının görüldüğünü anlattı. Bu konuda bizzat bazı yatırımcılarla görüştüklerini ifade eden Babacan, “Belli ki bir organizasyon ve kasıt var. Türkiye’de olup biteni yatırımcılara farklı, yanlış ve organize şekilde aktarma gayreti varsa tabii ki ilgili kurumlarımız araştıracak. SPK inceleyecek, kasıt veya manipülasyın varsa yasa gereği neyse yapılacak” diye konuştu. Bernanke’nin yaptıkları tavsiye ettiğimiz şeyler BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, piyasaların ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamalarına odaklandığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Bunu garipsememek lazım. Son G-20 Toplantısında ben tavsiye ettim. ‘Aklınızdan bir şey geçtiği anda hemen söyleyin, sürpriz yapmayın, bir planınız oluşmaya başladığı zaman hep beraber haberimiz olsun ki herkes ona göre pozisyonunu alsın, sürpriz yapmayın, ani hareket yapmayın’ dedim. Yaptıkları onlara tavsiye ettiğimiz şeyler. Bunlar sürpriz değil, hazırlıklı olduğumuz konular ve kurumlarımız da ne yapmaları gerektiğini iyi biliyorlar.”
Kaynak : hurriyet.com.tr