Türkiye’nin içinde yaşanılan ilk ‘Pasif Ev’i İzmir, Urla’da inşa edildi.
Isı yalıtımı ve özel havalandırma sistemi sayesinde elektrik aletlerinden ve hatta içinde yaşayanların yaydığı sıcaklıkla ısınan ev, yüzde 90 enerji tasarrufu sağlıyor. Yılda metrekare başına yalnızca 15 kwH enerji tüketen evin maliyeti metrekaresi bin 200 TL olsa da, sağladığı tasarrufla, yatırım maliyetini en fazla beş yıl içinde amorti ediyor. Türkiye’nin en az enerji tüketen, ilk çevreci ‘Pasif Evi’, İzmir, Urla’da inşa edildi. Küresel kimya devi Dow Chemical’ın pazarlama şirketi Mardav ile Kale Grubu’nun alt markası Kalekim’in 9 yıldır ortaklığını yaptığı Blue Safe Mavi Kale tarafından hayata geçirilen ev, Türkiye’nin içinde yaşanılan ilk ‘Pasif Evi’ olma özelliği taşıyor. Bu noktada okurlarımızla hemen paylaşalım. ‘Pasif ev’ enerji kaybını en aza indiren evler için kullanılan bir teknik terim. 13 bini Almanya’da olmak üzere ‘Pasif Ev’lerden dünya genelinde 17 bin tane bulunuyor Uzun yıllar Almanya’da yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve doğal kaynaklar üzerine çalışan çevre mühendisleri Gerd ve Uğur Gül Ketelhake, tarafından yaptırılan ev, ısı yalıtımı sayesinde normal bir binaya kıyasla yüzde 90 enerji tasarrufu sağlıyor. Binalarının yüzde 85’inde ısı yalıtımı olmayan Türkiye, aynı zamanda Avrupa’nın en fazla yeni konut yapılan ülkesi. Sektördeki boşluğu gören çift, 2011 yılında yaptırmaya başladıkları enerji verimliliği konusunda örnek olmak istiyor. iyi bir yalıtım sistemiyle inşa edilen ‘Pasif Ev’de ısı kaybı sıfır. Evin içinde çalışan makinelerin, hatta gelen misafirlerin bile ısısı, bu sayede içeride korunuyor. Blue Safe Mavi Kale desteğiyle yaptırılan ev, özel havalandırma sistemi ve yüksek ısı yalıtımıyla ısınma faturası ödenmiyor. Bütün kış sadece 7 ampulün sağladığı ısıyla ısınan eve, bütün kış ne doğalgaz, ne kömür alındı, ne de klima çalıştırıldı. İzmir’de standartlar 3 cm olmasına rağmen 16 cm kalınlığında mantolama ve özel pencerelerle ısı kaybı önlenerek inşa edilen evin, ayda 25 TL su faturası dışında, halen inşaat devam ettiği için 100 TL elektrik faturası dışında masrafı yok.
Argon gazının yer aldığı iki katlı cam kullandık. Bu evde çok özel bir havalandırma sistemi bulunuyor. Teras çatıda uyguladığımız drenaj sistemi ile yağmur suyu yer altına gömülü 20 tonluk su tankında toplanıyor. Yine güneş enerjisinden sıcak su elde edilmesi için 10 metrekarelik güneş panelleri yaptırdık.” Isıtma ve soğutma giderlerinde sağladığı en az yüzde 50 tasarrufla maliyetini en fazla beş yıl içinde amorti eden ev, ömür boyu tasarruf sağlıyor.
“Her yıl 9.2 milyar dolar israf ediliyor”
Almanya’da 13 bin Pasif Ev bulunmasına rağmen, enerji tüketiminde pasif, ancak verimliliğinde aktif ev kavramı Türkiye için oldukça yeni. AB, 2020’dan itibaren tüm binalarını Pasif Ev standardıyla yapacak. Kamu binalarının da tükettiği enerji kadar üretme zorunluluğu getiriyor. Bugün yalıtımsız bir ev doğaya 70 kg/m2 sera gazı salarken, TS 825’e uygun inşa edilmiş bir bina 25 kg/m2 sera gazı salıyor. Avrupa’nın 2020 hedefi olan Pasif Ev’ler ise sera gazı salınımını 4 kg/m2’ye düşürüyor. En önemli enerji tüketim kalemi ısıtma ve soğutma olan Türkiye için ise ısı yalıtımı konusu, sadece bir duyarlılık değil, aynı zamanda zorunluluk meselesi olduğunu söylemek, kahinlik sayılmaz. Türkiye’de kentsel dönüşüm hareketinin ‘Pasif Ev’leri yaygınlaştırmak için fırsat olduğunu ifade eden Kalekim Satıştan Sorumlu
Genel Müdür Yardımcısı Altuğ Akbaş, “Enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden ülkemizdeki enerjinin yüzde 34’ü konutlarda kullanılıyor. Lambaları söndürmek ya da televizyonu düğmeden kapatmakla elde edeceğimiz enerji tasarrufu sadece yüzde 20. Asıl tasarruf ısıtma ve soğutmada. Isı yalıtımı olmayan 16 milyonun üzerindeki bina yüzünden her yıl 9 milyar 265 milyon doları havaya savuruyoruz.”
Mardav Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Doğruer ise Pasif Ev’in en temel özelliğinin metrekare başına yılda sadece 15 kWh enerji harcaması olduğunu belirterek, yalıtımın avantajlarını şöyle anlatıyor: “2011 yılında getirilen, 2013 yılında uygulamaya konan TS 825 Isı Yalıtımı Yönetmeliği’ne göre binalarda ısıtma-soğutma için harcanacak enerji miktarı metrekare başına yılda 80-100kWh. Ülkemizde yalıtımsız bir binada tüketilen enerji miktarı ise yılda metrekare başına 80-100 kWh. Pasif Ev’de ise tam 20 kat daha fazla enerji tasarruf ediyor. Yeni yönetmelikle 2017’ye kadar binalar bu belgeye sahip olmak zorunda. Enerji kimlik belgesiyle en çok tasarruf edenler A, en az edenler ise F ve G notu alacak”
Beş yıl içinde amorti ediyor
Bütün bir kışı ortalama 20 ile 26 derece sıcaklıkta geçirdiklerini söyleyen Gül Ketelhake, ısı yalıtımı olmayan komşularının kömür masrafının ise 5 bin TL’yi bulduğunu belirtiyor. Evin maliyetine gelince, 300 metrekare brüt kullanım alanına sahip ev, toplam metrekaresi bin 200 TL’lik bir maliyete sahip. Geleneksel inşaat maliyetlerinden sadece yüzde 14 fazla maliyetle, yani metrekare başına 75-100 TL ekstra harcamayla inşa edilen ilk ‘Pasif Ev’in sahibi Gerd Ketelhalke, evin Almanya’daki Passive House Institute’ün (Pasif Ev Enstitüsü) önerileriyle projelendirdikleri evi şöyle anlatıyor: “Camların konumu kışın güneşi maksimum seviyede alacak, yazın güneşten etkilenmeyecek şekilde. Isı geçirgenliği çok düşük olan camlar tercih ettik.
Kaynak:ekenomist