Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü ihracatı 2012’de yüzde 23 artarak 1 milyar dolar sınırını aştı.
Bu ihracatın 665 milyon doları yazılım ve hizmet, 261 milyon doları savunma sanayi, 147 milyon doları ise donanım oldu.Türkiye’nin genç ve eğitimli nüfusu arttıkça yazılım, bilişim ve yüksek teknoloji üretimi de hızla yükseliyor. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, dernek olarak sektörün yüzde 95’ini temsil eden bir kurumsal yapıya sahip olduklarını belirtiyor ve TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu tarafından, 1200 firmanın bilgileriyle ve önemli paydaşlarla işbirliği yaparak oluşturulan Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü (BİTS) Pazar Verileri Projesi’nin 2012 sonuçlarını şöyle özetliyor:
BÜYÜME İVMESİ ÇOK YÜKSEK
Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine erişmesinde katkı sağlayacak en önemli sektörlerden bir olan ‘bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü’, 2012 yılında 2011’e göre yüzde 18 büyüdü. 2011 yılında e-ticaret hariç 48.3 milyar TL olarak açıklanan pazar büyüklüğümüz 57.24 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakama 21 milyar TL’ye ulaşan e-ticaret pazarı da dahil edildiğinde 78.24 milyar TL’lik büyüklüğe sahip bir sektörüz. Sektörün istihdamı da önemli ölçüde artarak 153 bin 849 kişi oldu. Sektörün bu hızda büyümesi durumunda 2023 yılına kadar 400 bin daha istihdam sağlaması bekleniyor. TÜBİSAD’ın yaptığı araştırmada yazılım sektöründe ise
yüzde 28’lik bir artış görünüyor.
İHRACAT DA İYİ GİDİYOR
Aynı artış eğilimini blgi ve iletişim teknolojileri sektörü ihracat rakamlarında da görmek mümkün. 2011 yılında 732.5 milyon TL olan ihracatımız, 2012 yılında yüzde 23’lük artışla 1.08 milyar TL oldu. İhracatın alt kırılımları ise şöyle: Yazılım ve Hizmet 665 Milyon TL, Savunma Sanayi 261 Milyon TL, Donanım 147.8 Milyon TL. Alt kırılımlardan da görüldüğü gibi ihracat ağırlıklı olarak yazılım ve servis ihracatı olarak gerçekleşti. Ancak bu artışlar yeterli değil. Gelişmiş ülkelerde Bilgi Teknolojileri (BT) harcamalarının 70-80’lik kısmı hizmetler ve yazılım kalemlerinden yüzde 20-30’luk kısmı ise donanım kalemlerinden oluşurken, ülkemizdeki durum tam tersi. Hem ülkemizde BİTS’in Gayrısafi Yurt İçi Hasıla (GYSİH) içindeki payı artmalı, hem de yazılım ve servis sektörünün BİTS içerisindeki payı artmalı. Türkiye’de BİTS’in GSYİH’e oranı yüzde 3.5-4 seviyesinde, bu oran yüzde 6.5’a getirilmelidir. Dünya ticareti içinde,
BİTS ürün ticaretinin payı yüzde 13-14 civarında, Türkiye’de ise bu oran
sadece yüzde 3.2023 hedefleri için en kritik sektörTÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, Türkiye’nin ulaslararası rekabette güç kazanması, 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefini tutturabilmesi için BİTS’in en kritik sektör olduğunu söylüyor. Prof. Cılız şöyle konuşuyor: “Son 50 yıla baktığımızda Türkiye’nin büyüme hızının ortalama yüzde 4.5 olduğunu gördük. 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için ise yıllık yüzde 8.5 büyüme gerekiyor. Bu büyümeyi sağlamak için bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, büyüme stratejisinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmeli. Bu atılım gerçekleştiğinde katma değerli hizmetler olarak nitelendirdiğimiz bilgi teknolojilerinin bugün yüzde 30 olan payı 2023 de yüzde 46 olacak, çalışan sayısı 130 binlerden 400 binlere ihracatı ise 40 milyar dolara ulaşacak. Yani Türkiye bambaşka bir Türkiye olacak.”
Yazılım için pazarlama takımları kurulduİSTANBUL Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Birlik çatısı altında, beyaz eşyadan televizyona, kablodan elektrikli alet ve makinelere kadar pek çok farklı ürün gruplarında faaliyet gösteren 7 bin üye firma bulunduğunu belirtiyor ve son 10 yılda ihracatın yüzde 338 artış gösterdiğini anlatıyor. Yazılımın yanında yüksek teknoloji ürünü elektronik ve makinayı da kapsayan sınıflandırmaya göre son dört yıldaki ihracat verilerini de “2008 yılında 10 milyar dolar olan sektör ihracatı küresel ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında bir miktar gerileyerek 8 milyar 719 milyon dolar oldu. 2010’da yükselişe geçen elektrik-elektronik, makine ve bilişim ihracatı 9 milyar 825 milyon dolara ulaştı. 2011’de 12 milyar 657 milyon olan bu rakam, 2012’de 13 milyar 182 milyon dolara yükseldi. 2013 yılının ilk yarısında 6.2 milyar dolarlık ihracat yaptık” diye sıralıyor. İhracatı yeni pazarlarla çeşitlendirmek için yoğun çaba harcadıklarını da söyleyen Başkan Ebiçlioğlu şöyle konuşuyor:
MAKİNE HARİÇ 13 MİLYAR DOLAR
Sektör olarak yılsonu hedefimiz ihracatımızı makine hariç 13 milyar doların üzerine çıkarmak. En büyük bölgesel fuarlara katılıyoruz. İhracatçılarımızı alternatif pazarlarla buluşturmak amacıyla düzenlediğimiz ticaret heyet organizasyonlarımız da tüm hızıyla sürüyor. Bu yıl içinde kablo ve elektrik sektöründen firmalarımızın katılımıyla Fas ve Cezayir, Vietnam ve Tayland’a gittik. Yakında Avustralya’da olacağız. Hedefte Şili, Peru, Angola ve Güney Afrika var.
TAKIMLAR İŞBAŞINDA
Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Tebliği kapsamında 40 firmayla Türk Yazılım Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı’nı kurduk. Üç yıl sürecek proje kapsamında alım heyetleri ve yurtdışı ticari heyetleri düzenlemeyi planlıyoruz. Yazılım sektöründe dünya ile rekabet edecek düzeyde çok firmamız var. Yerli yazılım firmalarımızın desteklenmesi, kamuda yerli yazılımların tercih edilmesi ve yurtdışı pazarlamadaki eksiklerinin giderilmesi önem taşıyor. Katma değerin yüksek olduğu yazılım ihracatı, ülkemiz açısından da stratejik bir öneme sahip. Avrupa Birliği, Ortadoğu, Afrika, Kafkaslar ve Türk Cumhuriyetlerinde büyük potansiyel bulunuyor.
17 sektör firmamızla kurduğumuz “Kablo İletken Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı” ile New York ve Chicago’yu ziyaret ettik. Houston ve Dallas’a ticaret heyeti düzenliyoruz. Bir sonraki adımımız Kanada ile Kuzey Amerika olacak. Beyaz Eşya Yan Sanayi Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımını DA 22 firmamız ile kurduk. Brezilya başta olmak üzere Güney Amerika pazarını hedefliyoruz. Sonraki adımlarımız Meksika, Arjantin, Şili, Peru, Rusya, Polonya Bulgaristan gibi ülkeler. Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine 45 milyar dolar ile katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bunun için yıllık ortalama yüzde 11.5 artış gerekiyor. Gelecek bilişimle gelecekTÜRKİYE, çok geniş bir coğrafyada en büyük fuarlardan biri haline gelen Cebit Bilişim Eurasia Fuarı’yla, sektörde küresel bir etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Cebit Bilişim Eurasia Fuar Direktörü Murat Özer, bu yıl 24-27 Ekim tarihleri arasında İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi’de 14. kez düzenlenecek fuara ilginin artarak devam ettiğini söylüyor. Cebit Bilşim Euasia ve bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek CeBIT Sinerji Zirvesi, “Gelecek Bilişim ile Gelecek” ve “Herkes İçin Bilişim” mottolarıyla kendi coğrafyasında sektörün en önemli bilişim platformu olarak kabul ediliyor. Murat Özer, “13. CeBIT Bilişim Eurasia, 93 ülkeden, 143 bin 728 ziyaretçi ile büyük bir başarıya imza atmıştı. 98 bin 292 profesyonel/iş dünyası ziyaretçisi, 95 ülkeden uluslararası ziyaretçi, 6 bin 325 uluslararası ziyaretçi ve 23 ülkeden uluslararası katılımcıyı misafir eden CeBIT, 4 gün boyunca Türkiye, KKTC ve Polonya’dan 10 bakanı ağırladı” diyor. CeBIT Bilişim Eurasia 2013, 5 ana bölümden oluşacak. İş Dünyası ve kurumsal uygulamaların yer alacağı CeBIT Pro; tüketici elektroniğinin sergilendiği CeBIT Life; hükümet uygulamaları; e-devlet, kamu altyapı, coğrafi bilgi sistemleri, akıllı yaşam konseptleri, e-belediye, e-sağlık ve e-yasal gibi uygulamaların sergileneceği CeBIT Gov; geleceğin teknolojilerinin sunulduğu CeBIT Lab ve CeBIT Sinerji Zirvesi.
CEBIT GLOBAL KONFERANSI
Daha önce CeBIT Almanya’da gerçekleştirilen CeBIT Global Konferans Eurasia da, bu yıl İstanbul’da yapılacak. Konferansa, tüm paydaşların katılımı sağlanacak. BITKOM, Deutsche Messe AG, Berlin Üniversitesi, P Global ve Semor A.Ş nin katkı sağlayacağı konferansa Dünyanın önde gelen bilişim, teknoloji ve haberleşme yöneticileri davet edilecek.
FATİH VE KENTSEL DÖNÜŞÜM
Bu yıl fuarda Türkiye’nin 2 dev projesi, “Fatih Eğitim Projesi” ve “Kentsel Dönüşüm Projesi” öne çıkacak. Fatih Projesi, ilk ve orta öğretim düzeyindeki tüm okulları hedefliyor. 570.000 dersliğe LCD Panel Etkileşimli Tahta ve internet ağ altyapısı sağlayacak olan proje, CeBIT Bilişim Eurasia’da tedarikçilerle buluşacak. Kentsel Dönüşüm Projesi de, CeBIT Bilişim Eurasia’da bilişim sektörüyle buluşacak. “Mobil Belediyecilik Uygulamaları”, “Deprem Erken Uyarı Sistemi”, “QR Code ve Arttırılmış Gerçek Uygulamalar ile Bilgi Paylaşımı” gibi ana başlıklarda çözüm ortaklarıyla görüşmeler yapılacak. BİLİŞİM SEKTÖRÜNDEKİ İŞ FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN
Kaynak : hurriyet.com.tr