ABD İstanbul Başkonsolosluğu’na ait 1932 model Hiawatha teknesi artık Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenecek.
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Hiawatha’yı 1940’lı yıllarda Robert Kolej’de okuduğu yıllardan bu yana Boğaz’da gördüğünü ve bir gün almayı hayale ettiğini söyledi.Ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine odaklanan eserleriyle öne çıkan Rahmi Koç Müzesi, denizcilik alanındaki koleksiyonuna yeni bir tekne daha ekledi. Geçen yıl 119 yaşındaki İngiliz yapımı ‘Ysolt’ buharlı teknesini sergilemeye başlayan Rahmi Koç Müzesi bu kez, ABD İstanbul Başkonsolosluğu’na ait 1932 model Hiawatha teknesini sergileyecek. Rahmi Koç Müzesi ile ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nun eş-vasiliğinde kalacak olan tekne ile istenirse tekne turları da yapılacak.
MEKTUPLA TALİP OLDU
Hiawatha Teknesi’nin müzede sergilenmesiyle ilgili hazırlanan protokolün imza töreninde konuşan Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Hiawatha’yı 1940’lı yıllarda Robert Kolej’de okuduğu yıllardan bu yana Boğaz’da gördüğünü ve bir gün almayı hayale ettiğini söyledi. ABD İstanbul Başkonsolosu Scott Kilner’ın da katıldığı törende Rahmi Koç, Hiawatha’nın Rahmi Koç Müzesi’ne kazandırılmasıyla ilgili süreci şöyle özetledi: “Bugüne kadar ABD Konsolosluğu’na ‘Bir gün olur da siz bu tekneden vazgeçerseniz ve satmak isterseniz ben talibim’ şeklinde zaman zaman çeşitli mektuplar yazdım. O gün bugün, bugüne geldik ve sayın başkonsolos büyükelçi ile geçen kasım ayında ziyaretime geldiler. Orada ‘Bir düşüncemiz var, sizin müzenize ucu açık olarak, fakat sahibi biz olmak kaydıyla Hiawatha’yı size vermek istiyoruz’ dediler.”
MÜZE EŞ VASİSİ OLDU
İki kurum arasındaki görüşmelerin ve işlemlerin bir yılı aşkın bir süre devam ettiğini kaydeden Rahmi Koç, “Formaliteler bizi bugüne kadar getirdi. Konsolosluk doğrudan doğruya tekneyi bize hibe edemedi. Çünkü o zaman açık artırma ile satışa çıkarmaları gerekiyor. En iyi formül iki kurumun eş vasiliğinde teknenin burada sergilenmesi şeklinde belirlendi. Konsolosluğu’n da tekenin sahibi olması kaydıyla Hiawatha’yı bizim müzeye verdiler. 30 yıldır sahip olmayı hayal ettiğim bu teknenin böylesi bir yolla müzeye kazandırılmasından çok büyük memnuniyet duyuyorum” diye konuştu. ABD-Türkiye ilişkilerine katkı yaptı
ABD İstanbul Başkonsolosu Scott Kilner ise, Hiawatha Teknesi’nin 1932 yılından beri Türk-Amerikan ilişkilerini pekiştirmek için kullanıldığını belirterek, “Uzun yıllar iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için gelen heyetlere evsahipliği yapan, Boğaz’ın eşsiz atmosferini yaşatan Hiawatha’nın Rahmi Koç Müzesi’nin desteği ile bundan sonra da aynı şekilde hizmetine devam edeceğine inanıyorum” dedi.
Kaynak : hurriyet.com.tr